Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Κάλεσμα σε κινητοποίηση, ενάντια σε ασφαλιστικό και φορολογικό, από τους αγρότες, τους αλιείς και τους κτηνοτρόφους της Αίγινας.

Μία μεγάλη κινητοποίηση, όπως όλα δείχνουν, θα πραγματοποιηθεί στην Αίγινα από τους αγρότες, του αλιείς και τους κτηνοτρόφους του νησιού, που αποφάσισαν να αντιδράσουν συμμετέχοντας σε μία συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας, ενάντια στο ασφαλιστικό που προτείνει η Κυβέρνηση, την ημέρα της γενικής πανελλαδικής απεργίας την Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου. Η συγκέντρωση των αγροτών, των αλιέων και των κτηνοτρόφων θα γίνει στις 11 το πρωί της Πέμπτης στο χώρο έξω το γήπεδο της Αίγινας. Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι θα κινηθούν με τρακτέρ και αυτοκίνητα προς το κεντρικό λιμάνι του νησιού, ενώ οι αλιείς θα συμμετέχουν με τα σκάφη τους, που θα κινηθούν περιμετρικά του λιμανιού.

Η συγκέντρωση και η πορεία διαμαρτυρίας θα ολοκληρωθεί με την επίδοση υπομνήματος στο τοπικό γραφείο του ΣΥΡΙΖΑ και το Δήμο Αίγινας. Για αυτή τη μεγάλη κινητοποίηση μίλησαν σήμερα στο ραδιόφωνο του Aegina Portal ο κύριος Νίκος Αλυφαντής, πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας, ο κύριος Χρήστος Χιώτης πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων "Ο Άγιος Νεκτάριος" και ο κύριος Γιάννης Χερουβείμ από τον Κτηνοτροφικό Τομέα του Αγροτικού Συλλόγου Αίγινας.

Για το συγκεκριμένο θέμα του ασφαλιστικού και του φορολογικού, είναι κάτι το οποίο απασχολεί όλους του αγρότες και όλους τους ανθρώπους του πρωτογενή τομέα. Από καιρό τώρα είχα κάποιες συζητήσεις και κάποιες παροτρύνσεις από απλά μέλη του συλλόγου, να ενώσουμε συλλογικά τη φωνή μας και να πούμε την άποψή μας, την αντίθεσή μας στα νέα μέτρα. Την περασμένη Κυριακή που κόψαμε την πίτα πάρθηκε η απόφαση, ομόφωνα από όλους, να προχωρήσουμε στη συμμετοχή, στις κινητοποιήσεις που θα γίνουν την Πέμπτη στο λιμάνι της Αίγινας", είπε ο κύριος Νίκος Αλυφαντής εξηγώντας το πως προέκυψε η απόφαση για τη συμμετοχή των αγροτών του νησιού σε μία συλλογική κινητοποίηση ενάντια στο ασφαλιστικό και τα φορολογικά μέτρα. "Ο λόγος είναι ακριβώς αυτός, να ενώσουμε τη φωνή μας με όλους τους άλλους Έλληνες και τους Αιγινήτες, για τα κακά αποτελέσματα που θα υπάρξουν εάν εφαρμοστούν αυτά τα σχέδια που έχει η Κυβέρνηση", συμπλήρωσε ο κύριος Αλυφαντής. Να σημειώσουμε ότι στο σύλλογο που ο κύριος Αλυφαντής είναι πρόεδρος, ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 50% είναι νέοι άνθρωποι, που η κρίση και η απώλεια θέσεων εργασίας σε άλλους κλάδους, τους οδήγησε να πάρουν την απόφαση να ασχοληθούν με τη γη. Σύμφωνα με τον κύριο Νίκο Αλυφαντή όλοι αυτοί οι νέοι γεωργοί θα πληγούν άμεσα, καθώς ακόμη δεν έχουν προλάβει να "σταθούν στα πόδια τους".

"Οι αλιείς είναι σε πολύ χειρότερη μοίρα", τονίζει ο κύριος Χρήστος Χιώτης, πρόεδρος του Σωματείου Αλιέων "Ο Άγιος Νεκτάριος" και εξηγεί γιατί: "Καταρχήν τα περισσότερα σκάφη είναι μικρά. Η απόδοσή τους δεν μπορεί να είναι τέτοια που να καλύψει ούτε αυτά που είχαμε μέχρι τώρα. Πολλοί, και εγώ ο ίδιος προσωπικά, αναγκάστικα κάποια στιγμή ένα σκάφος που ήταν καμάρι να το χαλάσω, γιατί δεν μπορούσα να αντεπεξέλθω στα έξοδα κι έβλεπα και αυτό που έρχεται ", λέει ο κύριος Χιώτης θέλοντας να δώσει το στίγμα ενός κλάδου που στήριξε και στηρίζει την τοπική οικονομία σε δύσκολους καιρούς. "Όταν βλέπουμε συναδέλφους και δεν έχουν πετρέλαιο να πάνε για δουλειά, οι περισσότεροι δεν έχουν πληρώσει τον ΟΓΑ ή και άλλες υποχρεώσεις καταλαβαίνετε ότι το πράγμα είναι πολύ δύσκολο. Φανταστείτε τώρα αν γίνουν και αυτά που λένε. Μόνο που τα ακούμε μας έχει πιάσει πανικός. Εμείς έχουμε μία ιδιαιτερότητα στην παραγωγή μας, ότι λόγω της κρίσης ο κόσμος δεν έχει λεφτά να αγοράσει, έστω και τα ελάχιστα. Δίνουμε ψάρια και με πέντε ευρώ ακόμη και πάλι δεν μπορούν να τα πάρουν. Δηλαδή, δεν μπορούμε εάν πιάσουμε ψάρια να τα διαθέσουμε στην αγορά. Πολλές φορές η αγορά μας λέει μην πάτε για ψάρεμα, γιατί δεν πουλιούνται τα ψάρια", τονίζει ο κύριος Χιώτης.

Τόσο ο κύριος Αλυφαντής όσο και ο κύριος Χιώτης συμφωνούν ότι οι εργασίες τους έχουν μεγάλο ρίσκο, καθώς τίποτα δεν τους διασφαλίζει ότι θα έχουν μία καλή σοδιά ή μια καλή ψαριά αντίστοιχα. Και βέβαια δεν είναι μόνο ο αγώνας για την επιβίωση, που γίνεται πια σε περιβάλλον φόβου για το αύριο, είναι και αρκετά σημαντικά στοιχεία ακόμη, όπως ο χαρακτήρας, η φυσιογνωμία που προσθέτουν, που δημιουργούν οι επαγγελματίες των δύο κλάδων σε ένα νησί όπως η Αίγινα.

Ο κύριος Γιάννης Χερουβείμ είναι ο μικρότερος, σε ηλικία, από τους τρεις εκπροσώπους αυτών των παραγωγικών κλάδων του νησιού. "Οι κτηνοτρόφοι της Αίγινας είμαστε λίγοι. Είμαστε άνθρωποι που δουλεύουμε 365 μέρες το χρόνο, και νύχτες, όπως όλοι οι κτηνοτρόφοι της Ελλάδος. Έχουμε πολλές δυσκολίες, λόγω του ότι είναι νησί. Και στις τροφές, είναι λίγες πάνω στο νησί και τα έξοδα πολλά". Ο κύριος Χερουβείμ περιγράφοντας την εικόνα του κλάδου στην Αίγινα, εξηγεί ότι ακόμη και σήμερα οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται να πληρώσουν τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ. Πόσο περισσότερο όταν αυτές αυξηθούν. "Είμαστε εδώ, δεν θα τα παρατήσουμε, δεν θα φύγουμε από τη χώρα μας, για αυτό και αγωνιζόμαστε", σημειώνει με έμφαση. Και σε αυτό τον κλάδο αρκετοί επαγγελματίες είναι νέοι, που οδηγήθηκαν σε αυτή την επιλογή από την οικονομική κρίση. Υπάρχουν όνειρα και διάθεση για εκσυχρονισμό, για επώνυμο προϊόν, οι πρόσφατες όμως εξελίξεις αποτρέπουν τις θετικές σκέψεις. "Προσπαθούμε να εξελιχθούμε, να μην μείνουμε στάσιμοι, γιατί η στασιμότητα δεν οδηγεί πουθενά", λέει ο κύριος Γιάννης Χερουβείμ, εξηγώντας ότι οι νέοι συνάδελφοί του παρακολουθούν πολλά σεμινάρια και ακολουθούν τις εξελίξεις". Μάλιστα, το όλο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με τις προτάσεις της Κυβέρνησης για το ασφαλιστικό, ανακόπτει την πορεία πολλών νέων που θέλουν να μπουν στον ΟΓΑ. "Με όλα αυτά το σκέφτονται" λέει με προβληματισμό ο κύριος Χερουβείμ.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png