Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού. Οι κύριοι Χρήστος Ρέππας και Αντώνης Ντελής στο ραδιόφωνο του Aegina Portal.

Με την ευκαιρία της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς το ραδιόφωνο του Aegina Portal φιλοξένησε τον κύριο Χρήστο Ρέππα, πρόεδρο του Συλλόγου Δασκάλων και Νηπιαγωγών Αργοσαρωνικού και τον κύριο Αντώνη Ντελή αντιπρόεδρο του συλλόγου και δημοτικό σύμβουλο. Ο κύριος Ρέππας περιέγραψε το περιβάλλον μέσα στο οποίο ξεκινά η νέα σχολική χρονιά λέγοντας: "Τα προβλήματα είναι αρκετά στο ξεκίνημα της καινούργιας σχολικής χρονιάς, και η περιοχή μας όπως είναι γνωστό έχει βιώσει μία πολιτική υποβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες και του Υπουργείου Παιδείας και της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Αναφέρομαι στο θέμα που υπάρχει στην επικαιρότητα εδώ και καιρό στο νησί και είναι το κλείσιμο του νηπιαγωγείου των Αγίων, το οποίο είναι ένα σοβαρό χτύπημα για την εκπαίδευση και την ποιότητά της στην περιοχή".

"Ο σύλλογος εδώ και χρόνια με συνεχείς παρεμβάσεις του στο δήμο και στις αρχές διοίκησης της εκπαίδευσης είχε αντιταχθεί, και υπάρχουν και έγγραφα για αυτό, στον υποβιβασμό και το κλείσιμο σχολείων στην περιοχή τονίζοντας επίσης και τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στο νησί και τον κίνδυνο υποβάθμισης της ποιότητας της εκπαίδευσης", συνέχισε ο κύριος Ρέππας που παρουσίασε επίκαιρα δεδομένα.

Αρχικά, υποβιβάζεται κατά μία θέση το δημοτικό σχολείο Βαθέος, το οποίο από τετραθέσιο γίνεται τριθέσιο. Ο πρόεδρος του συλλόγου θέλοντας να επισημάνει τις συνθήκες λειτουργίας του συγκεκριμένου σχολείου είπε ότι: "To 50% του μαθητικού δυναμικού είναι μετανάστες, και ότι την επόμενη χρονιά αυτό το σχολείο θα υποδεχθεί μαθητές από το σχολείο των Αγίων που έκλεισε μαζί με τους μαθητές της δικής του περιοχής. Άρα οι συνθήκες στο σχολείο αυτό επέβαλαν την αύξηση του διδακτικού προσωπικού και όχι τη μείωσή του. Αυτή είναι η δική μας θέση ως σύλλογος και έτσι την εκθέσαμε στο διευθυντή πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στον Πειραιά".

Το ίδιο συμβαίνει και στο 2ο Νηπιαγωγείο Αίγινας το οποίο από τριθέσιο γίνεται διθέσιο. Για τους λόγους που υπάρχουν αυτές οι υποβαθμίσεις ο κύριος Ρέππας ήταν κατηγορηματικός, τονίζοντας ότι αυτές οφείλονται όχι στις πραγματικές ανάγκες των σχολείων, αλλά στη συρρίκνωση του κόστους λειτουργίας τους. Παρέθεσε επίσης μία σειρά από στοιχεία, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο η εφαρμογή υπουργικών αποφάσεων και όχι της νομοθεσίας, υποβιβάζει σχολεία του Αργοσαρωνικού. Ένα από αυτά είναι το δημοτικό σχολείο των Μεθάνων από 6θέσιο γίνεται 4θέσιο, ενώ όπως είπε υπάρχουν και άλλα σοβαρά κενά για τα οποία θα υπάρχει συνεχής παρέμβαση του συλλόγου. Χαρακτήρισε αυτές της υποβαθμίσεις ως θέμα πολιτικής επιλογής. Διαβάστε περισσότερα...

Ο αντιπρόεδρος του συλλόγου κύριος Αντώνης Ντελής είπε για το θέμα της περιοχής των Αγίων: "Ο σύλλογος μας έκανε διαμαρτυρία από τον Απρίλιο για την κατάργηση του σχολείου", επίσης σημείωσε ότι τόσο η Επιτροπή Παιδείας, στην οποία είναι μέλος ο κ. Χρήστος Ρέππας, όσο και το Δημοτικό Συμβούλιο εισηγήθηκαν αρνητικά για την κατάργηση του σχολείου. Ωστόσο, όπως είπε ο κύριος Ντελής, η αρμόδια διεύθυνση όταν διαπίστωσε ότι δεν υπάρχουν νήπια (όχι προνήπια) εισηγήθηκε να καταργηθεί το σχολείο. Ο κύριος Ντελής προέτρεψε τους γονείς του νησιού να προχωρούν στις εγγραφές των παιδιών τους στα σχολεία τη κατάλληλη χρονική περίοδο, ώστε οι υπεύθυνοι να γνωρίζουν τα πραγματικά δεδομένα για τις ανάγκες των σχολείων. Χαρακτήρισε την εξέλιξη της υποβάθμισης του δημοτικού σχολείου Βαθέος ως αρνητική, τονίζοντας τον κίνδυνο της μετακίνησης των γονέων προς το κέντρο.  
 
Τάχθηκε υπέρ της συγκέντρωσης διαμαρτυρίας στο νηπιαγωγείο των Αγίων και τον αγιασμό που θα γίνει εκεί, αλλά σημείωσε ότι από παιδαγωγική άποψη δεν συμφωνεί με το να αναλάβει κάποιος το ρόλο του δασκάλου. Επίσης εξέφρασε τη διάθεση τόσο του συλλόγου, όσο και του ίδιου ως δημοτικού συμβούλου να συμπαρασταθεί στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της περιοχής, αλλά συμπλήρωσε ότι δεν είχαν ενημέρωση για αυτές.
 
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης παρουσιαστήκαν επίσης μία σειρά και από άλλα θέματα, που αφορούν την εκπαίδευση στο νησί.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png