Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Για τα τρέχοντα θέματα που αφορούν το νερό και την πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου μίλησε ο κ. Δημήτρης Μούρτζης.


Πολλές περιοχές της Αίγινας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν πρόβλημα με την ομαλή υδροδότησή τους. Χθες υπήρξε πρόβλημα στους Αγίους Ασωμάτους, την Κυψέλη και τον Μαραθώνα κάποιες φορές με χαμηλή πίεση, κάποιες άλλες χωρίς καθόλου νερό. Τα προβλήματα αυτά αφορούν κάποιες ώρες τις ημέρας, κυρίως πρωινές. Γι' αυτό το πρόβλημα στην καθημερινότητα των κατοίκων του νησιού, αλλά και η ουσία των πραγμάτων, όσο και με όποιον τρόπο μπορεί αυτή να αναζητηθεί, στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου όπου η ένταση ήταν το κύριο χαρακτηριστικό, μίλησε χθες το βράδυ στο ραδιόφωνο του Aegina Portal ο δήμαρχος κύριος Δημήτρης Μούρτζης. 

Από το Podcasting Feed του Ενημερωτικού Δελτίου στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Τηλεφωνική επικοινωνία με κ. Δημήτρη Μούρτζη.







"Δημιουργήθηκε ένα θέμα, το οποίο εγώ προσωπικά το δουλεύω περίπου 8 μήνες, από τότε που επιβλήθηκε αυτό το τέλος. Ειδοποιήθηκε η εταιρία ότι το τέλος θα είναι ένα ευρώ πρόσθετα στη μεταφορά του κυβικού". Ο κύριος Μούρτζης είπε ότι θεωρεί την επιβολή αυτού του τέλους άδικη καθώς το νερό είναι κοινωνικό αγαθό. Είπε επίσης ότι όσο αφορά τη συνέπεια του Δήμου στις οικονομικές υποχρεώσεις απέναντι στους υδρομεταφορείς, οι πληρωμές γίνονται συχνά πιο σύντομα, ακόμη και από ότι ορίζουν οι συμβάσεις. Σημείωσε, ότι η επιβολή ενός τέλους ύψους 1 ευρώ στη μεταφορά είναι παράλογη και πως για αυτό το λόγο είχε το προηγούμενο διάστημα πολλές συναντήσεις τόσο με τους κυρίους Κουρουμπλή και Σαντορινιό, όσο και άλλους φορείς. Είπε επίσης, ότι σε αυτές τις συναντήσεις είχε πάρει την διαβεβαίωση ότι δεν θα εφαρμοστεί αυτό το υψηλό τέλος, αλλά ένα πολύ χαμηλότερο 0,09 ευρώ. "Αυτό το αποδέχονται και οι εταιρίες, αλλά καθυστέρησε να γίνει γιατί είναι ΚΥΑ και εμπλέκονται συναρμόδια υπουργεία, το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και το Υπουργείο Οικονομικών". Σημείωσε, επίσης, ότι η επιβολή τέλους είναι ΦΕΚ από το 2003, ενώ αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στις διαβεβαιώσεις που έχει λάβει για επιβολή τέλους ύψους 0,09 ευρώ. Συμπλήρωσε ότι ο υδρομεταφορέας δεν έχει σταματήσει να φέρνει νερό. Να διευκρινίσουμε ότι πρόκειται για το πλοίο που μεταφέρει νερό στη προβλήτα του "ΚΕ" . Αυτή τη στιγμή δεν εκτελούνται δρομολόγια προς το λιμάνι της Πέρδικας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα.

Στην ερώτηση για ποιο λόγο, ενώ το ζήτημα ήταν γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, οι καταστάσεις πρόλαβαν τη διοίκηση του δήμου και τελικά ήρθε ως θέμα προς συζήτηση με την διαδικασία του κατεπείγοντος, απάντησε ότι: "Διότι εκεί που φτάσανε τα πράγματα δεν μπορούσε να γίνει διαφορετικά", είπε ο κύριος Μούτζης μιλώντας για τη διαγωνιστική διαδικασία του νερού, κάνοντας λόγο για ελλείψεις που παρουσιάστηκαν από την πλευρά των υδρομεταφορέων και την επιλογή μίας εκ των εταιριών να μην φέρουν νερό, διεκδικώντας ότι δεν θα χρεωθούν το τέλος όταν αυτό επιβληθεί.

Η επόμενη ερώτηση ήταν για ποιο λόγο, ενώ έχουν γίνει επαφές τόσο με τον κύριο Κουρουμπλή, όσο και με τον κύριο Σαντορινιό για μεγάλο διάστημα, η εισήγηση προς το δημοτικό συμβούλιο ήταν το κείμενο της επιστολής που έστειλε μία εκ των εταιριών που μεταφέρουν νερό. "Για να τους δείξω, ότι η εισήγηση, το θέμα για εμένα εφόσον το δουλεύουμε, ήταν κάτι που δεν υπήρχε περίπτωση να γίνει κάτι διαφορετικό. Και μόνο οι αποφάσεις του Ο.Λ.Ε. του Υπουργείου Ναυτιλίας και του Υπουργείου Οικονομικών, η ΚΥΑ ουσιαστικά ήταν ομόφωνες και συμφωνούσαν σε αυτό το τέλος, το μηδενικό σχεδόν τέλος, αυτός ήταν και ο λόγος που δεν χρειάστηκε να το πάω στη μορφή του τακτικού συμβουλίου. Δεν χρειαζόταν, δεν πιεζόμουνα. Όταν όμως μου σταματάει το νερό...". Ο κύριος Μούρτζης αναφέρθηκε στον ηλεκτρονικό διαγωνισμό για την μεταφορά του νερού και στα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της διαδικασίας και τόνισε, ως δέσμευση, ότι δεν θα επιβαρυνθεί ο Δήμος με το τέλος, καθώς αυτό θα πρέπει να το πληρώσει ο υδρομεταφορέας και διαβεβαιώνει ότι δεν θα υπερβαίνει τον 0,09 ευρώ.

Όμως η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που δημοσιεύθηκε χθες στη Διαύγεια αναφέρει ακριβώς το αντίθετο ότι δηλαδή:"Σε περίπτωση που υπάρξει αναδρομική τιμολόγηση του Ο.Λ.Ε. για δικαιώματα χρήσης λιμενικών εγκαταστάσεων πέραν των 0,09 € ανά κυβικό μέτρο νερού, για το χρονικό διάστημα από 01.01.2018 έως και της δημοσιεύσεως του εν λόγω τιμολογίου, ο δήμος αναλαμβάνει εξ’ ολοκλήρου την υποχρέωση καταβολής του εν λόγω ποσού, απαλλασσομένου του υδρομεταφορέα της σχετικής αυτής υποχρέωσής του". Ο κύριος Μούρτζης απάντησε ότι "η διαβεβαίωση η δική μου και μελών του δημοτικού συμβουλίου ήταν να πούμε ότι αυτό θα το πολεμήσουμε και έχουμε φτάσει στην τελική ευθεία". Τόνισε ότι αυτό είχε και ως αιτία να μη επιθυμεί τη συμμετοχή της μία εκ των εταιριών στο διαγωνισμό για την μεταφορά το νερού.

Σε άλλη ερώτηση για το περιεχόμενο της ΚΥΑ, καθώς δεν γνωστοποιήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο ο κύριος Μούρτζης είπε: "Η ΚΥΑ είναι αυτό που λέω, ότι για την μεταφορά νερού από δω και στο εξής θα πληρώνουν τέλος για την διέλευση 0,09 ευρώ. Μόλις βγει το ΦΕΚ θα ενεργοποιηθεί αυτή, ακόμη δεν έχει ενεργοποιηθεί τίποτα. Δεν έχει πάει κανένας λογαριασμός στον μεταφορέα, ειδοποιημένος είναι ο μεταφορέας και καλά έκανε και ενόχλησε εμάς για να πολεμήσουμε και να μην επιβληθεί αυτό. Πράγματι ήταν πολύ καλό να ειδοποιηθεί η ναυτιλιακή εταιρία, όπως και άλλες εταιρίες που διέρχονται τον κόλπο της Ελευσίνας ότι κύριοι θα μπει ένα τέλος. Ενεργοποιήθηκε όλος ο μηχανισμός, όπως είπα, από εμάς από εμένα  και έγινε αυτό το θέμα. Πιστεύω ότι το θέμα σε μία - δύο ημέρες, μπορεί και αύριο να έχει λήξει".

Τέλος, στην παρατήρηση ότι το περιεχόμενο της επιστολής που διαβάστηκε στο δημοτικό συμβούλιο, ως κείμενο της εισήγησης, συγκριτικά με το κείμενο που δημοσιεύθηκε στην Διαύγεια ΑΔΑ: 9ΜΝΘΩ69-ΨΟΝ είναι διαφορετικά, ο κύριος Μούρτζης απάντησε: "Στη απόφαση που γράφτηκε και υπήρχε δυσκολία της εγγραφής, λόγω ότι είναι μία απόφαση η οποία είναι κανονιστική και ήδη έχει προσβληθεί". Αναλυτικά, όσα είπε ο κύριος Μούρτζης στο ηχητικό αρχείο.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png