Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Έκκληση για περιορισμό των κλαδεμάτων, λόγω τεχνικού προβλήματος στο ΧΥΤΑ έκανε ο κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός.

 
Έκκληση για τον άμεσο περιορισμό των κλαδεμάτων που πετιούνται αυτή την εποχή, συνήθως δίπλα στους κάδους των απορριμάτων, έκανε ο αντιδήμαρχος καθαριότητας κύριος Παναγιώτης Μαρμαρινός μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του Aegina Portal. Ο κύριος Μαρμαρινός προχώρησε σε αυτή την ανακοίνωση, καθώς η υπηρεσία λόγω των περιορισμών που έχουν τεθεί από το ΧΥΤΑ, έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει μόνο απορρίμματα και όχι κλαδέματα. Το αποτέλεσμα είναι την τελευταία εβδομάδα το πρόβλημα να έχει γιγαντωθεί, καθώς αναγκαστικά δεν γίνεται αποκομιδή κλαδεμάτων. Αναφέρθηκε επίσης στην επιβάρυνση, που δέχεται ο δήμος από την τακτική κάποιων πολιτών που για να ξεφορτωθούν κλαδέματα και ογκώδη δεν διστάζουν να επιβαρύνουν συνολικά τους κατοίκους όλου του νησιού.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ζήτησε από τους κατοίκους και τους παραθεριστές του νησιού να καλούν στο Γραφείο Κίνησης της υπηρεσίας στο τηλέφωνο 2297025753, να ενημερώνουν τον υπάλληλο και να ορίζουν ημερομηνία για την μεταφορά τους. Με αυτόν τον τρόπο θα ακολουθούν τη διαδικασία που ορίζει ο Κανονισμός Καθαριότητας, πληρώνοντας ένα μικρό ποσό και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον. Παραδέχθηκε ότι ο αριθμός των πολιτών που επιλέγουν αυτή τη λύση είναι πολύ περιορισμένος και αναφορικά με τις καθυστερήσεις που παρατηρούνται είπε ότι υπάρχουν δύο υπάλληλοι και δύο οχήματα που κάνουν κυκλικά τη διαδικασία, ενώ η ανταπόκριση εξαρτάται και από τον διαθέσιμο χώρο που έχουν στα press containers. Ο κύριος Μαρμαρινός κατάγγειλε πρακτικές επαγγελματικών που πετούν συστηματικά ογκώδη, μπάζα και άλλα αντικείμενα χωρίς ουσιαστικά να ενδιαφέρονται για την βλάβη που προκαλούν.
 
Όπως ήταν φυσικό ζητήσαμε από τον κύριο Μαρμαρινό ενημέρωση και για άλλα ζητήματα που αφορούν την αρμοδιότητά του:
 
Για τα σκουπίδια στα δάση.
Η Δασική Υπηρεσία έχει υποδείξει επτά σημεία, για τα οποία ζητά από την Υπηρεσία Καθαριότητας να μαζέψει τα απορρίμματα μέσα από τις δασικές περιοχές.
 
Για την ανακύκλωση και την επισκευή των οχημάτων του στόλου.
Ο κύριος Μαρμαρινός είπε ότι το πρώτο όχημα παραδόθηκε για επισκευή 13 Ιουνίου. Την καθυστέρηση την απέδωσε στην καθυστερημένη έγκριση του προϋπολογισμού 2018 και στην αργοπορία που επιφέρουν οι διαδικασίες. Το πρώτο όχημα που πήγε για επισκευή ήταν τύπου πρέσα, το δεύτερο θα είναι τράκτορας και το τρίτο θα είναι η πρέσα της ανακύκλωσης. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τέλος Ιουνίου αυτά τα οχήματα θα είναι έτοιμα, οπότε τότε θα ξεκινήσει και πάλι η ανακύκλωση. Σε ερώτηση εάν η διοίκηση του δήμου θέλει την ανακύκλωση και αν επιθυμεί να συνεχιστεί απάντησε θετικά.
 
Ερώτηση για την απόθεση κλαδεμάτων και στρωμάτων στο κτήμα Γκίκα.
Ο κύριος Μαρμαρινός απάντησε ότι ο μισός όγκος των κλαδεμάτων έχει απομακρυνθεί και πρόσθεσε ότι έχει δοθεί εντολή για να γίνει αντιπυρική ζώνη. Σε συμπληρωματική ερώτηση ότι για τα αυτοκίνητα που βρίσκονται εντός του χώρου, υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για εξεύρεση και μίσθωση νέου χώρου όπου θα μεταφερθούν, απάντησε λέγοντας ότι έχει πέντε επιστασίες και πολλά ανοιχτά μέτωπα, αφήνοντας να εννοηθεί ότι υπάρχουν πάρα πολλά διαχρονικά προβλήματα που πρέπει να αντιμετωπιστούν.
 
Συγκριτικά με πέρυσι, όσο αφορά τα διαθέσιμα οχήματα.
Είπε ότι υπάρχουν τρία συντηρημένα οχήματα, αλλά είναι περισσότερα τα δρομολόγια που εκτελούνται στην περιφέρεια του νησιού, εξηγώντας ότι υπάρχουν επιπλέον δρομολόγια για τις τουριστικές περιοχές. Συμπλήρωσε ότι έχει τοποθετηθεί ένας οδοκαθαριστής ο οποίος εργάζεται τρεις ημέρες την εβδομάδα στην Αγία Μαρίνα, δύο στην Πέρδικα, ενώ βοηθά και στις ανάγκες του Λιμενικού Ταμείου.
 
Για τα φύκια που έχουν κατακλύσει πολλές παραλίες.
Είπε ότι έχει σχεδιάζει μία μελέτη με την οποία θα γίνει καθαρισμός σε 14 παραλίες του νησιού από αυτές που δεν είναι νοικιασμένες. Σε ερώτηση για το που θα μεταφερθούν όλα αυτά τα φύκια όταν συγκεντρωθούν, είπε ότι αυτό θα είναι ζήτημα του ανάδοχου (μεταφορά και διαχείριση σε χώρο προς επεξεργασία). Ανέφερε σαν παράδειγμα ότι για τον καθαρισμό της Αύρας χρειάστηκαν 15 φορτηγά, ενώ τα φύκια τα πήρε ένας παραγωγός της Αίγινας. Ο προϋπολογισμός για την υλοποίηση αυτής της μελέτης είναι μικρός, 10.000 ευρώ.
 
Για το μικρό λεωφορείο που εξυπηρετούσε τις Πόρτες.
Τα νέα δεν είναι καλά. Το κόστος της επισκευής της μηχανής του κρίνεται ιδιαίτερα υψηλό, 11.000 ευρώ. Θεωρεί το κόστος διπλάσιο από αυτό που περίμενε και είπε ότι η τελική απόφαση δεν είναι δική του, καθώς είναι όχημα διοίκησης. Σημείωσε, επίσης, ότι για την εξυπηρέτηση των κατοίκων στις Πόρτες, συμφέρουσα θα ήταν μίσθωση ενός οχήματος που θα εκτελεί το έργο της μεταφοράς ή η αγορά καινούργιας μηχανής. Η τελική απόφαση θα είναι του δημάρχου.
 
Μία επόμενη ερώτηση αφορούσε την κατάσταση στην οποία είναι οι εγκαταστάσεις που δήμου που βρίσκονται σε δασική περιοχή στο Μεσαγρό. Εκεί είχε εκδηλωθεί φωτιά πριν από 3 χρόνια.
Ο κύριος Μαρμαρινός είπε ότι θα το ελέγξει ώστε να δημιουργηθεί μία αντιπυρική ζώνη.
 
Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με αφορμή την τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα για "Βελτίωση των υποδομών των δικτύων ύδρευσης" του "ΦιλόΔημος" και τα όσα, δυστυχώς, δεν έχουν γίνει για το εσωτερικό δίκτυο της Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png