Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο ιατρός κ. Βασίλης Σωτηρακόπουλος μιλά για τον Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου.

 
Την Παρασκευή 29 Ιουνίου στις 8:30 μ.μ. στην αυλή του Λαογραφικού Μουσείου, θα πραγματοποιηθεί μία εκδήλωση - αφιέρωμα στον μεγάλο φιλέλληνα ιατρό Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου. Το όνομα του Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου δεν είναι ευρύτερα γνωστό στους κατοίκους του νησιού, παρά το γεγονός ότι το όνομά του συνδέθηκε με την κατασκευή της Παλαιάς Προβλήτας στην Αίγινα και ήταν γραμμένο σε μία πλάκα - μνημείο που είχε τοποθετηθεί σε αυτήν. Όμως ο χρόνος και η λήθη απέκρυψαν για μεγάλο χρονικό διάστημα την προσφορά του.

Όλα ξεκίνησαν από ένα, μάλλον, τυχαίο γεγονός και την ερευνητική διάθεση του ιατρού κυρίου Βασίλη Σωτηρακόπουλου. Ο κύριος Σωτηρακόπουλος μελετητής της ιστορίας του νησιού, αγόρασε σε μία δημοπρασία μια παλιά Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Εκεί ανακάλυψε μια επιστολή προς τον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια από κάποιον με τα αρχικά Γ. Λ. Ο ίδιος πιστεύει ότι πρόκειται για τον Γεώργιο Λογιωτατίδη. Σε αυτή την επιστολή αναφέρει στον Κυβερνήτη, πόσο σημαντικό είναι το έργο που έχει προσφέρει ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου φτιάχνοντας την προβλήτα στην Αίγινα.
 
Ο ιατρός κ. Βασίλης Σωτηρακόπουλος περιγράφει τις συνθήκες της εποχής και τα όσα βίωναν οι κάτοικοι, αλλά και πολύ περισσότερο οι πρόσφυγες που είχαν καταφέρει να διαφύγουν στην Αίγινα. Αυτή τη περιοχή της Αίγινας, δεν είχε καμία σχέση με αυτό που γνωρίζουμε σήμερα ως κεντρικό λιμάνι. Ήταν ένας μεγάλο βούρκος, ένας "βόρβορος", με πολλές αναθυμιάσεις.
 
Η κατασκευή της προβλήτας, που σήμερα γνωρίζουμε ως Παλαιά Προβλήτα, ήταν επιτακτική ανάγκη και μάλλον ήταν και το πρώτο λιμενικό έργο του νέου Ελληνικού Κράτους. Ο Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου εξασφάλισε τους πόρους και παρά την έλλειψη εξειδικευμένων εργατών, το έργο ήταν έτοιμο σε τέσσερις μήνες. Ο κύριος Σωτηρακόπουλος παρουσιάζει μία σημαντική πληροφορία για την κατασκευή του έργου, καθώς σε αυτό εργάστηκαν 500 γυναίκες, αφού οι άντρες στο νησί εκείνη την περίοδο ήταν ελάχιστοι. Ο ίδιος υπογραμμίζει τον σημαντικό ρόλο που έπαιξε στην ανάπτυξη το νησιού αυτή η προβλήτα. Ας μην λησμονούμε ότι εκείνη την εποχή η Αίγινα ήταν η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδος.
 
Το 1954 πραγματοποιείται μία εκδήλωση και στην Παλαιά Προβλήτα τοποθετείται μία πλάκα - μνημείο για να τιμήσει τον μεγάλο φιλέλληνα ιατρό Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου. Πολύ αργότερα κατά τη διάρκεια κάποιων εργασιών η πλάκα απομακρύνεται και δεν επιστρέφει ποτέ. Στις μέρες μας ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Λαογραφικού Μουσείου κύριος Κώστας Γαλάνης, μαζί με τον κύριο Βασίλη Σωτηρακόπουλο την αναζητούν, χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να την βρουν. Υποβάλουν πρόταση για να τοποθετηθεί μία καινούργια κι αυτή γίνεται δεκτή.
 
Η ιστορία, όπως την διηγήθηκε ο κύριος Βασίλης Σωτηρακόπουλος, παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, όχι μόνο για την προσφορά του Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου, αλλά και γιατί αναδεικνύει τη ζωή στην Αίγινα, σε ένα περιβάλλον που μόνο με την φαντασία του μπορεί να προσεγγίσει κανείς.
 
Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 29 Ιουνίου, στις 8:30 μ.μ στην αυλή Λαογραφικού Μουσείου για την ζωή του Σάμιουελ Γκρίντλεϊ Χάου θα μιλήσουν οι:

Αννίτα Λεούση,μαθηματικός: "Η παρουσία του Σ.Γ.Χάου στον επαναστατικό αγώνα του 1821"
Βασίλης Σωτηρακόπουλος,ιατρός: "Ο Σ.Γ. Χάου στην Αίγινα"
Ιστορικό βίντεο του Ανέστη Κορνέζου.
Συντονίζει η Προνόη Θεολογίδου,φιλόλογος.

Την εκδήλωση διοργανώνουν ο Σύλλογος Φίλων του Ιστορικού και Λαογραφικού Μουσείου και το Λιμενικό Ταμείο Αίγινας.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png