Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο νέος αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής κ. Νίκος Πτερούδης, για τον σχεδιασμό στους τομείς ευθύνης του.


Τον νέο αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής φιλοξένησε σήμερα το ραδιόφωνο του Aegina Portal, σε έναν κύκλο εκπομπών όπου θα παρουσιαστούν τα σχέδια των νέων αντιδημάρχων, αλλά και οι θέσεις των επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, με την ευκαιρία της έναρξης της δημοτικής περιόδου, για τα θέματα που απασχολούν την Αίγινα.

Σκοπός των ερωτήσεων της συνέντευξης στον κύριο Πτερούδη, ήταν να αποτυπωθούν οι αρχικές προθέσεις στους διοικητικούς τομείς της ευθύνης του και όχι να υπάρξει σε βάθος ανάλυση, κάτι που ενδεχομένως δεν θα ήταν ρεαλιστικό αυτή τη χρονική περίοδο. 
 
Η πρώτη ερώτηση δεν αφορούσε την καθαριότητα, όπως ίσως ο ίδιος επιθυμούσε, αλλά την ποιότητα ζωής, το πλαίσιο της καθημερινότητας των κατοίκων της Αίγινας, από γνωστά προβλήματα που βιώσαμε όλοι και βιώνουμε κάθε καλοκαίρι. Πεζοδρόμια κατειλημμένα από καφετέριες και εμπορικά καταστήματα, δρόμοι κατειλημμένοι από παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα και μηχανάκια, πεζοί που αγκομαχούν για να φτάσουν στον προορισμό τους, ΑΜΕΑ χωρίς καμία ρεαλιστική πιθανότητα να κινηθούν, μητέρες με τα καρότσια τους που είναι επίσης αποκομένες. Οι κάτοικοι δεν μπορούν ζήσουν όπως στοιχειωδώς πρέπει να ζουν. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση δεν θα υπάρχει πια τουριστικό προϊόν να πουλήσουμε ως νησί, επισήμανε το Aegina Portal.
 
"Έχετε απόλυτο δίκιο, όσο αφορά αυτό που συμβαίνει στην Αίγινα", είπε ο κ. Πτερούδης. "Αν συνεχίσουμε με τον ίδιο τρόπο να μεταχειριζόμαστε, όχι μόνο την πόλη της Αίγινας, αλλά και τα υπόλοιπα μέρη, γιατί μας ενδιαφέρει όλη η Αίγινα θα συμβεί αυτό που λέτε. Σε λίγο, δεν θα μπορούμε όχι μόνο να πουλήσουμε, ούτε καν να δεχθούμε κάποιον επισκέπτη".
 
Ο κύριος Πτερούδης είπε ότι θα δημιουργήσει μία μικρή επιτροπή (διαφορετική από την επιτροπή Ποιότητας Ζωής) από ανθρώπους, που είναι ευαισθητοποιημένοι στα συγκεκριμένα ζητήματα κουβεντιάζοντας με τους επαγγελματίες σε μία προσπάθεια να βρεθούν λύσεις. Κυκλοφοριακό, ελεγχόμενη στάθμευση, είναι μερικά από τα θέματα που ανέφερε. "Ελπίζω ότι πολύ σύντομα θα έχω προτάσεις να κάνω σε όλους τους επαγγελματίες και να ζητήσω από όλους, να συμμετέχουν με τις ιδέες τους και να κρίνουμε όλοι μαζί το τι μπορούμε να κάνουμε καταρχήν για την Αίγινα, αλλά για τα υπόλοιπα μέρη όπως είναι η Σουβάλα, η Αγία Μαρίνα, η Πέρδικα", είπε ο κ. Πτερούδης.
 
Στην παρατήρηση ότι η Ποιότητα Ζωής συνδέεται με την στρατηγική του δήμου και την συνολική του εικόνα προς τα έξω και στην ερώτηση εαν έχει συζητήσει με τον κ. Ζορμπά "για το που θέλει η διοίκηση να πάει την Αίγινα", ο κύριος Πτερούδης είπε: "Στην ερώτησή σας για το που θέλουμε να πάμε την Αίγινα, έχω μιλήσει και με τους συναδέλφους μου και τους έχω δώσει και γραπτά πράγματα, λέγοντας ότι την Αίγινα πρέπει να την δούμε σαν τουριστικό προορισμό". 
 
Σε ερώτηση εάν στον τομέα Περιβάλλοντος, υπάρχει Υπηρεσία Πρασίνου ο κύριος Πτερούδης απάντησε πως όχι και περιέγραψε κάποια σχέδια που έχει προκειμένου να δημιουργηθεί μία τέτοια υπηρεσία.
 
Σε άλλο σημείο ανέφερε την συνεργασία με ιδιώτες για την αποκομιδή και την μεταφορά των απορριμάτων λέγοντας ότι ότι: "Ελπίζω ότι μπορούμε να παντρέψουμε την αποκομιδή και την μεταφορά των απορριμάτων με ιδιώτη και να κρατήσουμε το κομμάτι του πρασίνου και ευπρέπειας, όχι μόνο στην Αίγινα. Επειδή λοιπόν υπάρχει μία φοβία, ξέρεις θα μεταφέρω τα σκουπίδια με ιδιώτη. Μα σήμερα δεν παίρνεις ιδιώτη; τον περασμένο μήνα η προηγούμενη δημοτική αρχή χρησιμοποίησε ιδιώτη για να μαζέψει τα ογκώδη, τα κλαδιά και τα κλαδέματα".
 
Στην συνέχεια έγιναν ερωτήσεις, σχετικά με το όποιο πλαίσιο υπάρχει αυτή τη στιγμή στο σχεδιασμό της διαχείρισης των απορριμάτων τόσο στην Αττική όσο και στον Δήμο της Αίγινας, για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής που πλησιάζει, καθώς και για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμάτων του δήμου.
 
Για την ανακύκλωση είπε ότι έχει έρθει σε επαφή με τον υπεύθυνο του προγράμματος και συνοπτικά αναφέρουμε, από όσα προέκυψαν από την συζήτηση, ότι ο στόχος είναι να ξεκινήσει πριν το τέλος της νέας χρονιάς. Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο κινείται και ένας άλλος στόχος που τον χαρακτήρισε ως "τον κυριότερο από όλα", που είναι η απομάκρυνση των ογκωδών από την Σκοτεινή, μέσω ενός έργου που χρηματοδοτεί η Περιφέρεια, ύψους 90.000 ευρώ.
 
Για το μέλλον της Σκοτεινής, ως Πράσινου Σημείου, σαφής απάντηση δεν υπήρξε, καθώς όπως είπε δεν γνωρίζει για κάποια σχετική μελέτη. Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ότι στην Σκοτεινή δεν θα μεταφερθούν ξανά ογκώδη μετά τον καθαρισμό της.
 
Το πρόγραμμα του για την καθαριότητα είναι η Αίγινα να χωριστεί σε τομείς, που θα επιβλέπουν δύο επόπτες καθαριότητας. Το μηχάνημα ή τα μηχανήματα κλαδοτεμαχισμού θα μεταφέρονται σε σημεία που θα έχουν επιλεγεί ή θα κινούνται σε αυτούς τους τομείς συγκεκριμένες ημέρες της εβδομάδας. Τόσο για τα κλαδέματα, όσο και για τα ογκώδη, είπε ότι θα υπάρξει συνεννόηση των κατοίκων και των παραθεριστών για την απομάκρυνσή τους.
 
Η συζήτηση συνεχίστηκε και σε άλλα θέματα που αφορούν την κατάσταση των απορριμάτων στο κέντρο της Αίγινας, ειδικές περιπτώσεις επιχειρήσεων όπως τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος και την διαχείριση των απορριμάτων τους και άλλα.
 
Σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στα προβλήματα του εξοπλισμού της Υπηρεσίας Καθαριότητας στα αυτοκίνητα κτλ. Σε ερώτηση εάν η πρόθεση της διοίκησης είναι να αγοραστεί καινούργιος στόλος, είπε πως όχι, αποδίδοντάς το στην έλλειψη ισολογισμού των τελευταίων ετών.
 
Ακόμη, του ζητήσαμε να σχολιάσει το πρόσφατο Δελτίο Τύπου της παράταξης "Αίγινα Μπορείς": "Το σχόλιο μου είναι ότι όταν δύο άνθρωποι τσακώνονται ή δεν συμφωνούν και οι δύο, έχουν σε ένα ποσοστό άδικο για μένα. Δεν υπάρχει το απόλυτο δίκιο ή άδικο. Δηλαδή δεν μπορώ να πω ότι ξέρετε ο Πτερούδης έχει δίκιο 100% και ο άλλος έχει άδικο. Εγώ πιστεύω ότι φτάσαμε σε πολύ καλό σημείο για να μπορέσουμε να συμφωνήσουμε, αλλά έμμονες ιδέες και από την μία πλευρά και από την άλλη δεν έφεραν την συμφωνία. Εγώ ήλπιζα σε αυτή τη συμφωνία και ελπίζω και στο μέλλον να υπάρξει τέτοια συμφωνία γιατί δεν σας κρύβω ότι στην άλλη πλευρά (δεν πιστεύω σε αυτούς τους τέσσερις που διάβασα, δεν υπήρχαν τέσσερις υπήρχαν δύο πλευρές μόνο) υπάρχουν άνθρωποι με πολύ μεγάλη αξία που μπορούν να προσφέρουν στο δήμο της Αίγινας. Αυτό πιστεύω ακράδαντα και πιστεύω ότι στο εγγύς μέλλον κάτι θα βρούμε να κάνουμε".
 
Επιστρέφοντας στην καθαριότητα είπε ότι η Αίγινα καθαρίζεται και η προσπάθεια θα έχει φτάσει σε ένα πολύ καλό σημείο τον πρώτο μήνα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png