Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο Παναγιώτης Κουκούλης για τις συνομιλίες και τις ενέργειες που έγιναν, για την συνεργασία με την παράταξη Γιάννη Ζορμπά.

 
Στις 4 Σεπτεμβρίου η δημοτική παράταξη "Αίγινα Μπορείς", εξέδωσε ένα Δελτίο Τύπου το οποίο αναφερόταν στις ενέργειες που είχαν ξεκινήσει, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν, ανάμεσα στον επικεφαλής της παράταξης κ. Παναγιώτη Κουκούλη και στον δήμαρχο κ. Γιάννη Ζορμπά προκειμένου οι δύο παρατάξεις να συνεργαστούν. Το Δελτίο Τύπου αφήνει αδιευκρίνιστα κάποια σημεία και μοιάζει να απευθύνεται σε μέρος της παράταξης, το οποίο γνωρίζει τι είχε συμβεί.

Η πρώτη επικοινωνία με τον κ. Παναγιώτη Κουκουλη, έγινε την ίδια ημέρα της δημοσίευσης του Δελτίου Τύπου και αποκάλυψε ότι το διάστημα που ξεκίνησε την επόμενη ημέρα των εκλογών και ολοκληρώθηκε την επόμενη ημέρα των δηλώσεων του κ. Γιάννη Ζορμπά στο ραδιόφωνο του Aegina Portal, δηλαδή στις 18 Αυγούστου είχε πολλά ενδιαφέροντα σημεία. Το πρωί του Σαββάτου το ραδιόφωνο του Aegina Portal φιλοξένησε τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη σε μία συνέντευξη που διήρκεσε 51 λεπτά.
 
Ο κ. Κουκούλης είπε ότι το ιστορικό ξεκινά στην προεκλογική περίοδο, αλλά και παλαιότερα το 2018, όταν γίνονταν οι "ζυμώσεις" για τις εκλογές. Αναφέρθηκε στον τρόπο που εκφράστηκαν οι επικεφαλής των δύο άλλων παρατάξεων, δηλαδή του κ. Δημήτρη Μούρτζη και του κ. Γιάννη Ζορμπά και σε όσα είχαν ειπωθεί ανάμεσα στην πρώτη και στην δεύτερη Κυριακή των εκλογών, για συνεργασία με την παράταξή του. "Ιδιαίτερα ο κύριος Ζορμπάς ήταν πάρα πολύ εκφραστικός σε αυτήν την προοπτική", είπε. Μάλιστα επικαλέστηκε το debate του Aegina Portal και την προεκλογική του ομιλία. "Ήταν μία προεκλογική δέσμευση την οποία εμείς συζητήσαμε αμέσως μετά τις εκλογές", σημείωσε ο κ. Κουκούλης.
 
Την επομένη των εκλογών έγινε τηλεφώνημα από τον κύριο Ζορμπά στον κύριο Κουκούλη και συνάντηση με σκοπό την συνεργασία με την παράταξη που είναι επικεφαλής. Σε ερώτηση αν την θεωρούσε μία προεκλογική δέσμευση ή μία προεκλογική υπόσχεση, καθώς η βαρύτητα των δύο εννοιών είναι διαφορετική, ο κύριος Κουκούλης απάντησε ότι: "Είχε υποσχεθεί αυτή την προοπτική, στους ψηφοφόρους του κυρίως". Στην ερώτηση ότι σε Δελτίο Τύπου της παράταξής του πριν την δεύτερη Κυριακή, ζητούσε από τους ψηφοφόρους του να "ψηφίσουν κατά συνείδηση", απάντησε "Βεβαίως"΄, συμπληρώνοντας ότι "Θα ήταν υποτιμητικό να τους καθοδηγήσουμε εμείς".
 
Της πρώτης συνάντησης του κ. Παναγιώτη Κουκούλη με τον κ. Γιάννη Ζορμπά, μετά την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ των μελών της παράταξής, όχι μόνο των εκλεγμένων στο δημοτικό συμβούλιο. Τα μέλη της παράταξης κατά πλειοψηφία αποφάσισαν να προχωρήσουν σε αυτή τη συνεργασία, παρά το γεγονός ότι υπήρχαν και μέλη της παράταξης που είχαν διαφορετική γνώμη.
 
Σε σχετική ερώτηση ο κύριος Κουκούλης απάντησε ότι οι εκλεγμένοι δεν είχαν καμία αντίρρηση. Αυτή ήταν η έναρξη της προσπάθειας για συνεργασία. Ο κ. Κουκούλης ανέλαβε από την πλευρά της παράταξής του να προχωρήσει στις επαφές με τον κ. Ζορμπά. Συνολικά έγιναν 6 συναντήσεις. Στις πρώτες συναντήσεις αποφασίστηκαν τα πρώτα βήματα που έπρεπε να γίνουν και συμφωνήθηκε ότι ένα από αυτά θα ήταν η σύνταξη μίας προγραμματικής συμφωνίας. Το σχέδιο της προγραμματικής συμφωνίας ήταν ήδη έτοιμο από τις 10 Ιουνίου και το παρουσίασε στον κ. Ζορμπά.
 
Αρχικά ο κ. Ζορμπάς εξέφρασε κάποιες αντιρρήσεις για το περιεχόμενο της συμφωνίας, σε επόμενες όμως συναντήσεις δόθηκαν διευκρινήσεις, που θεωρήθηκαν ικανοποιητικές και έγιναν μικρές διορθώσεις. Το έγγραφο περιελάμβανε τρεις ενότητες, η πρώτη αφορούσε στις αρχές της συνεργασίας, η δεύτερη τα όσα ήθελαν αν επιτύχουν με αυτή την συνεργασία και η τρίτη ήταν το οργανωτικό, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο θα οργανώνονταν αυτή η συνεργασία.
 
Η δεύτερη ενότητα περιελάμβανε θέματα όπως το πρόβλημα στη διαχείριση των απορριμάτων, τις παρεμβάσεις στον δημόσιο χώρο, τον  σχεδιασμό των νέων έργων που χρειάζεται το νησί, το τοπικό σχέδιο ανάπτυξης, την αντικατάσταση των σωληνώσεων του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης, την έμφαση στην κοινωνική πολιτική και στην υγεία, την πολιτική προστασία και άλλα.  
 
Η τρίτη ενότητα περιελάμβανε μεταξύ άλλων την πρόβλεψη για την δημιουργία ενός άτυπου οργάνου που θα αποτελούνταν από τους εκλεγμένους των δύο παρατάξεων και θα συνεδρίαζε μία φορά κάθε τρεις μήνες. Αλλά και των εκλεγμένων των άλλων παρατάξεων αν αυτές επιθυμούσαν να ενταχθούν. 
 
Ακολούθησαν ερωτήσεις για την νομική βάση αυτής της συνεργασίας, όπως προβλέπει η νομοθεσία για την σύμπραξη των παρατάξεων και στη συνέχεια ερώτηση για τα επόμενα βήματα και θέματα που συζητήθηκαν στις υπόλοιπες συναντήσεις.
 
Ο κύριος Κουκουλης εξήγησε ότι το επόμενο θέμα ήταν οι θέσεις ευθύνης στο δήμο, δηλαδή οι τέσσερεις δημαρχίες και οι πρόεδροι: του Δημοτικού Συμβουλίου, του Λιμενικού Ταμείου, του Δημοτικού Αθλητικού Οργανισμού και της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αίγινας. Η πρώτη πρόταση της παράταξης Κουκούλη ήταν μία θέση αντιδημάρχου σε θέματα κοινωνικής πολιτικής, υγείας και πολιτικής προστασίας, με αντιδήμαρχο τον κ. Σωκράτη Δούκα, με την βοήθεια των άλλων δύο ιατρών της παράταξης. Η δεύτερη πρόταση αφορούσε τη θέση του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου με πρόεδρο τον κ. Νεκτάριο Λεούση. Η τρίτη πρόταση αφορούσε τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη ως εντεταλμένο σύμβουλο πλήρους απασχόλησης, με αρμοδιότητα στον σχεδιασμό των νέων έργων, την παρακολούθηση των έργων, που είναι σε εξέλιξη και στην οργάνωση του ψηφιακού δήμου.
 
Στην ερώτηση εάν αυτές οι προτάσεις αποτελούσαν προϋπόθεση για να προχωρήσει η συνεργασία και αν υπήρξε κάποια διαφωνία, ο κ. Κουκούλης απάντησε ότι υπήρξε μία διαφωνία στην πρόταση του κ. Νεκτάριου Λεούση ως προέδρου του Λιμενικού Ταμείου. "Ο κύριος Ζορμπάς είπε ότι επιθυμούμε η παράταξή μας να διατηρήσει τη διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου. Οπότε ήταν μία διαφωνία, μία διαφορετική προσέγγιση σε ένα συγκεκριμένο θέμα".
 
Σε ερώτηση εάν θεωρεί την διοίκηση της πενταετίας του Λιμενικού Ταμείου μία καλή διοίκηση απάντησε ότι: "Θεωρούμε τη διοίκηση της πενταετίας μία καλή διαχείριση, δεν αμφιβάλω για αυτό, αλλά εκείνο το οποίο θέλουμε εμείς και ήταν η πολιτική μας θέση, σε αυτή την συζήτηση για το το Λιμενικό Ταμείο, ήταν ότι το Λιμενικό Ταμείο ήταν ένας συντελεστής ανάπτυξης και προόδου για το νησί και σε αυτό τον τομέα η διοίκηση της πενταετίας απέτυχε, διότι δεν είχε κάτι καινούργιο να προτείνει, να διαμορφώσει μία πολιτική, που να κάνει αυτό ακριβώς: το Λιμενικό Ταμείο σαν συντελεστής ανάπτυξης".
 
Στην παρατήρηση του Aegina Portal ότι από την μία το Λιμενικό Ταμείο με αυτή τη διοίκηση έχει να επιδείξει ένα αποθεματικό μεγαλύτερο των δύο εκατομμυρίων ευρώ, δύο μεγάλα λιμενικά έργα της Αγίας Μαρίνας και της Πέρδικας σε δημοπράτηση, έναν πολύ καλό προϋπολογισμό και κυρίως ότι η παρούσα διοίκηση παρέλαβε το Λ.Τ. μετά από μία περίοδο όπου η λειτουργία του είχε σοβαρά προβλήματα, με αναστολή οικονομικών δραστηριοτήτων και από την άλλη, ότι ο κύριος Νεκτάριος Λεούσης, πρόταση της παράταξής του και μέλος της τωρινής διοίκησης του Λιμενικού Ταμείου, δεν είχε προσέλθει σε συνεδριάσεις του συμβουλίου για μήνες, ο κύριος Κουκούλης  απάντησε ότι δεν είναι θέμα προσώπων. Μάλιστα, στην εκτίμηση του Aegina Portal ότι η πενταετής διοίκηση ήταν επιτυχημένη λόγω των αποτελεσμάτων του Λιμενικού Ταμείου και ότι εξυγιάνθηκε από τα προβλήματα που αντιμετώπιζε μέχρι τότε ο κ. Κουκούλης έδειξε να διαφωνεί.
 
Συνοπτικά, είπε ότι δεν θεωρεί επιτυχημένη την διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου και ότι η διαφωνία δεν αποτέλεσε μία "κόκκινη γραμμή" ή ένα σημείο προστριβής και πως προτάθηκαν από την παράταξή του τρεις εναλλακτικές λύσεις.
 
Η πρώτη αφορούσε ένα πρόσωπο κοινής αποδοχής, εκτός των δύο παρατάξεων και η δεύτερη να αναλάβει ο ίδιος το Λιμενικό Ταμείο σύμφωνα με πρόταση του κ. Ζορμπά. Και οι δύο αυτές προτάσεις απορρίφθηκαν στην συνέχεια (μερικές μέρες αργότερα) από τον κ. Ζορμπά. Ο κ. Κουκούλης έκανε λόγο για έλλειψη διαλλακτικότητας, διερωτώμενος για τις πιθανότητες παρόμοιας στάσης σε άλλα θέματα στο μέλλον.
 
Η τρίτη πρόταση ήταν η θητεία του προέδρου του Λιμενικού Ταμείου να είναι διετής (συνολικά είναι τέσσερα χρόνια) με εκπρόσωπο της μίας παράταξης τα πρώτα δύο χρόνια και της δεύτερης τα δύο επόμενα, χωρίς να τεθεί το ζήτημα προσώπων και με την πρώτη διετία να είναι της διοίκησης. Αυτή η πρόταση έγινε δεκτή από τον κ. Ζορμπά, στην τελευταία συνάντηση που έγινε στις 12 Αυγούστου, ημερομηνία κατά την οποία είχε ήδη ψηφιστεί η "Κυβερνησιμότητα".
 
Σ' αυτήν την τελευταία συνάντηση παραβρέθηκε και ο κ. Πτερούδης. "Σε αυτή την τελευταία συνάντηση δεν υπήρξε καμία διαφωνία", αναφέρει ο κ. Κουκούλης, μάλιστα υπήρξε και συζήτηση για άλλα ζητήματα στα οποία υπήρξε συμφωνία. Επίσης, προγραμματίστηκε συνάντηση των εκλεγμένων μελών των δύο παρατάξεων.
 
Ο κύριος Κουκούλης αναφέρθηκε στην συνέχεια στις δηλώσεις του κ. Γιάννη Ζορμπά στο Aegina Portal στις 23 Αυγούστου, όπου με μεγάλη του έκπληξη, όπως είπε, διαπίστωσε ότι αποφάσισε να μην συνεργαστεί με καμία παράταξη και ότι θα προχωρήσουν μόνοι τους. "Και την αιτία για αυτή την απόφασή του την είπε κατηγορηματικά ο ίδιος, ότι με την καινούργια νομοθέτηση τα περί Κυβερνησιμότητας, έχουμε την δυνατότητα να έχουμε τον έλεγχο στην Οικονομική Επιτροπή, στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα. Αυτή ήταν η εξήγηση που έδωσε για την απόφασή του, να προχωρήσει αυτόνομα μόνο με την παράταξή του", αναφέρει ο κ. Κουκούλης. 
 
Ο κ. Κουκούλης επικοινώνησε μαζί του την ίδια ημέρα, εξηγώντας στον κ. Ζορμπά ότι θεωρεί προσωπική προσβολή, να ανακοινώνει σε ένα μέσο και όχι στον ίδιο, την απόφασή του για τις κοινές προσπάθειες που είχαν γίνει το προηγούμενο διάστημα σε ένα τόσο σημαντικό θέμα. "Τον ρώτησα ποια ήταν η αιτία και μου απάντησε ότι έτσι αποφάσισε η παράταξή του".  Υπογραμμίζει μάλιστα πως πρόκειται για πολιτικό θέμα, καθώς στις δηλώσεις του στο Aegina Portal αναφέρει ότι με την νέα νομοθετική ρύθμιση έχει την δυνατότητα της πλειοψηφίας στις δύο επιτροπές και στα νομικά πρόσωπα: "Δηλαδή ομολογεί ευθέως, αλλά με τον σαφέστερο δυνατό τρόπο, ότι δεν μας ήθελε για τις ιδέες μας, για τους ανθρώπους μας", αναφέρει ο κ. Κουκούλης. Μάλιστα, ανέμενε ότι θα υπήρξε μία απάντηση στην ομιλία του στην ορκωμοσία ή στο δημοτικό συμβούλιο αργότερα. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε.
 
Για την ενδεχόμενη συνεργασία των δύο άλλων παρατάξεων ο κ. Κουκούλης αναφέρει ότι: "Γνωρίζω ότι και δύο ακόμη παρατάξεις, του κυρίου Τζίτζη και του κυρίου Μεθενίτη, θα ήταν διαθέσιμες να συζητήσουν το ενδεχόμενο μιας τέτοιας συνεργασίας. Από ότι γνωρίζω δεν έγινε καμία επαφή, με καμία από αυτές τις άλλες παρατάξεις".


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png