Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Παντελής Μεθενίτης. Θέσεις και απόψεις, για όσα συνθέτουν την νέα δημοτική περίοδο στην Αίγινα.


Τον κ. Παντελή Μεθενίτη φιλοξένησε χθες το ραδιόφωνο του Aegina Portal, συνεχίζοντας τον κύκλο τον εκπομπών με τους επικεφαλής όλων παρατάξεων, με την ευκαιρία της έναρξης της νέας δημοτικής περιόδου.

Σχετικά με την παρουσία της παράταξής του σε αυτή την περίοδο των λίγων ημερών, ο κ. Μεθενίτης είπε μεταξύ άλλων, ότι ακόμη δεν έχουν προχωρήσει σε κάποιες σημαντικές παρεμβάσεις ή δηλώσεις, μέχρι η καινούργια διοίκηση "να βρει τα πατήματά της", καθώς χρειάζεται ένα εύλογο χρονικό διάστημα και συμπλήρωσε ότι η πρώτη του εντύπωση είναι ότι καταβάλεται προσπάθεια για να γίνει ένα συμμάζεμα και ένα νοικοκύρεμα στην καθημερινότητα.

Αναφορικά με την αντιπολιτευτική τακτική που σκέπτεται να ακολουθήσει, είπε ότι αυτή δεν θα μία στείρα αντιπολίτευση, αλλά με προτάσεις, ενώ με κάποιες προϋποθέσεις ακόμη να να συνδιοικήσουν.
 
Μία επόμενη ερώτηση αφορούσε τον τρόπο που θα ασκήσουν έλεγχο στις επιτροπές (κυρίως Οικονομική και Ποιότητας Ζωής) αφού δεν συμμετέχουν μέλη της παράταξής του σε αυτές. Ο κ. Μεθενίτης είπε ότι ο εκλογικός νόμος δεν τους επιτρέπει να συμμετέχουν με μέλος σε αυτές τις επιτροπές, αλλά από την άλλη κανένας δεν τους απαγορεύει να παρευρίσκονται. Σημείωσε, ότι τόσο στις επιτροπές, όσο και τα συμβούλια των κοινοτήτων, με τους προέδρους των οποίων έχει συζητήσει και θα παρακολουθεί τις συνεδριάσεις τους, θα βρίσκεται εκεί και θα τις παρακολουθεί, καθώς ειδικά οι επιτροπές έχουν αρμοδιότητες που έχουν αφαιρεθεί από το δημοτικό συμβούλιο.
 
Σχετικά με την διάθεση της παράταξης του να συνεργαστεί με τις υπόλοιπες παρατάξεις, είπε ότι αυτό ήταν στις προθέσεις της παράταξής του από την στιγμή, όταν αποφάσισαν να κατέβουν στις εκλογές. Συνεχίζοντας το ίδιο θέμα, σε άλλο σημείο αναφέρθηκε στον καινούργιο νόμο περί "Κυβερνησιμότητας", που τον χαρακτήρισε ως πραξικοπηματικό σημειώνοντας ότι: "Εάν ήξερα ότι ο εκλογικός νόμος θα ήταν αυτός που είναι τώρα θα έπραττα διαφορετικά".

Στην επισήμανση του Aegina Portal, ότι οι επερχόμενες αλλαγές στον νόμο ήταν ήδη γνωστές, αφού είχαν γίνει προεκλογικά από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας οι σχετικές ανακοινώσεις, ότι δηλαδή θα εφαρμοστούν οι γνωστές αλλαγές π.χ. με τα 3/5 της Οικονομικής Επιτροπής και της Ποιότητας Ζωής κτλ. ο κ. Μεθενίτης απάντησε ότι: "δεν χρειαζόμαστε κανέναν εκλογικό νόμο για να σεβαστούμε την απόφαση του κόσμου", σημειώνοντας ότι οι συνεργασίες βρίσκονται στην κουλτούρα της παράταξής του.
 
Σε ένα επόμενο σημείο είπε ότι υπήρξαν κάποιες συζητήσεις με τον κ. Γιάννη Ζορμπά, μετά τις εκλογές και πριν τον καινούργιο νόμο, στο πλαίσιο μιας συνεργασίας. "Οι λίγες κουβέντες και οι λίγες συζητήσεις που είχαμε μαζί του, κινήθηκαν σε αυτό το πλαίσιο" είπε, σημειώνοντας ότι ήταν πολύ τυπικές και ουσιώδεις. "Εκφράσαμε την θέλησή μας να βοηθήσουμε. Βεβαιώσαμε τον καινούργιο δήμαρχο ότι η αντιπολίτευση μας δεν θα είναι στείρα και όπου μπορούμε να βοηθήσουμε θα είμαστε εκεί. Τέθηκε από τον ίδιο θέμα συνδιοίκησης, εάν είμαστε διατεθειμένοι για κάτι τέτοιο και εμείς απαντήσαμε ότι υπό όρους και κάποιες συνθήκες συγκεκριμένες, θα μπορούσαμε να αναλάβουμε κάποιο κομμάτι της διοίκησης του δήμου". 
 
Σε άλλο σημείο, στο πλαίσιο των ερωτήσεων για την συνεργασία με την διοίκηση και τις άλλες παρατάξεις, το Aegina Portal ανέφερε μία πρόταση από ένα Δελτίο Τύπου, το οποίο η παράταξη του κυρίου Μεθενίτη το είχε στείλει στις 30 Μαϊου 2019, δηλαδή λίγο πριν την δεύτερη Κυριακή των εκλογών, εκεί ανάμεσα σε άλλα έγραφε: "Δώσαμε μια δύσκολη μάχη και είμαστε υπερήφανοι γιατί κάναμε ένα αγώνα έντιμο και πεντακάθαρο, χωρίς εκβιασμούς, πιέσεις, ανέξοδες υποσχέσεις και εκμετάλλευση της αξιοπρέπειας και των αναγκών και δυσκολιών κάποιων συνανθρώπων μας", και η ερώτηση ήταν πως θα συνεργαστεί με ανθρώπους που κάνουν τέτοια πράγματα; Ή μήπως τελικά ήταν χαρακτηρισμοί μόνο για τις εκλογές και μετά παύουν να ισχύουν;

"Δεν σημαίνει ότι εννοώ αυτούς. Από την άλλη σου ξαναλέω ότι αυτές οι πρακτικές υπάρχουν σε όλες τις εκλογές. Εμείς δεν τις ενστερνιζόμαστε. Από την άλλη σεβόμαστε την απόφαση του κόσμου. Δεν σημαίνει ότι για τέσσερα χρόνια θα απέχουμε γιατί εκλέχθηκαν κάποιοι που δεν συμφωνούμε σε κάποια πράγματα".
 
"Θέλουμε να αναλάβουμε ευθύνες, αλλά βάσει των αρχών μας και των θέσεών μας, δεν θα συνεργαστούμε σε κάτι το οποίο δεν πιστεύουμε ή που δεν ήταν στο πρόγραμμά μας. Αλλά νομίζω ότι υπάρχουν πάρα πολλά σημεία τα οποία, με όλες τις παρατάξεις, θα μπορούσαμε να συνεργαστούμε", είπε επίσης.
 
Σε επόμενη ερώτηση: Το μοίρασμα των αρμοδιοτήτων στις αντιδημαρχίες και σε άλλες καίριες θέσεις έχει χαρακτηριστεί ως "στενά παραταξιακό", θα μπορούσε να είναι και αποτελεσματικό ή το ένα αποκλείει το άλλο;  Ο κ. Μεθενίτης είπε ότι διαβάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γιάννη Ζορμπά, είδε ότι αφήνει το περιθώριο στο μέλλον, κάπου ανοίγματος, οπότε είναι καθαρά στο χέρι του. Είπε ότι είναι καλοπροαίρετος και πως θεωρεί απολυτά λογικό για αρχή να θέλεις τους δικούς σου ανθρώπους για να κάνεις τα πρώτα σου βήματα. "Θεωρώ και ελπίσω ότι ίσως στο μέλλον να υπάρχει αυτή η δυνατότητα για συνεργασία".
 
Τι σε εκνεύρισε φέτος το καλοκαίρι στην Αίγινα; Ήταν η επόμενη ερώτηση. "Πολλοί θα περίμεναν να πω ότι με ενόχλησαν οι ξεχειλισμένοι κάδοι των σκουπιδιών. Αυτό που με ενοχλεί σε όλη τη διάρκεια της σεζόν στον νησί είναι ότι δεν υπάρχει οργάνωση, δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει πλάνο γενικότερα. Είτε αυτό είναι στην προσέλκυση τουριστών, είμαστε ένα κομμάτι συγκοινωνούντων δοχείων με μία τεράστια δεξαμενή που είναι η Αθήνα με εκατομμύρια τουρίστες. Το έχω πει πολλές φορές και στο Δημοτικό Συμβούλιο και έχει ενοχλήσει κάποιους: "Το νησί πάει στον αυτόματο". Πέφτουμε σε μία χειμερία νάρκη τον χειμώνα και ξαφνικά λίγο πριν το Πάσχα, αλαφιασμένοι σηκωνόμαστε, πως θα τα καταφέρουμε. Και είναι όπως το είπες, η ποιότητα ζωής, σε τι δρόμους θα περπατήσει ο τουρίστας ή εμείς, ο επισκέπτης. Πρέπει να δούμε το θέμα των πεζοδρομήσεων, το θέμα της καθαριότητας, των κοινόχρηστων χώρων, τα πάρκα. Το νησί είναι στον αυτόματο, όσο και αν δεν αρέσει σε κάποιους."     
 
Από τις επιτροπές ποια θα σε ενδιέφερε περισσότερο; "Νομίζω ότι, εάν είχαμε την δυνατότητα, σε όλες τις επιτροπές έχουμε να καταθέσουμε προτάσεις και έχουμε να καταθέσουμε το στίγμα μας. Είναι νομίζω εξίσου σημαντικές".
 
Πως είδες τις πρώτες κινήσεις του κ. Νίκου Πτερούδη στην καθαριότητα; ήταν η επόμενη ερώτηση. "Ο κ. Πτερούδης το έχει ξανακάνει και για την εποχή τότε, πριν από μία δεκαετία περίπου, το έχει κάνει πάρα πολύ καλά. Νομίζω ότι επειδή είναι ένας άνθρωπος που το μυαλό του τρέχει και τρέχει γρήγορα και μπροστά, θα έχει δει τις ανάγκες της εποχής και πάλι με το πείσμα του και την αποφασιστικότητά του, να μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του. Δεν σας κρύβω ότι με τον κ. Πτερούδη, που γνωρίζω αρκετά χρόνια και τον εκτιμώ πάρα πολύ, έχουμε κάποιες μικρές διαφωνίες έως μεγάλες, κυρίως όσο αφορά τη αποκομιδή των σκουπιδιών και την ιδιωτικοποίηση ή όχι", απάντησε ο κ. Μεθενίτης.
 
Για την ιδιωτικοποίηση είπε ότι είτε αυτή αφορά στα απορρίμματα, είτε σε άλλα έργα όπως η οδοποιία, δεν την δαιμονοποιούμε, αλλά ο έλεγχος και η διαχείριση πρέπει να παραμείνει στον δήμο. 
 
Για το πρόγραμμα των κλαδεμάτων και των ογκωδών και την δωρεάν απομάκρυνσή τους από το δήμο, είπε ότι είναι μία λύση. Επίσης, αναφέρθηκε στην ανάγκη σχεδιασμού για τα ογκώδη και τα κλαδέματα.
 
Χαρακτήρισε τον κ. Παναγιώτη Κουκούλη έμπειρο και αξιόλογο άνθρωπο, που μπορεί να προσφέρει. "Και ο κύριος Κουκούλης και ο κύριος Μούρτζης, εγώ αν ήμουν δήμαρχος, αυτούς τους δύο ανθρώπους θα τους ήθελα δίπλα μου. Τον καθένα για διαφορετικούς λόγους. Δηλαδή ο κ. Μούρτζης έχει την εμπειρία, έχει το θράσος, με την καλή έννοια, να διεκδικήσει, να ανοίξει πόρτες και ο κύριος Κουκούλης έχει αυτό το τεχνοκρατικό στυλ της μελέτης, της σχεδίασης. Νομίζω ότι είναι στοιχεία που αν τα ενώσουμε μπορεί να βγει ένα πολύ καλό αποτέλεσμα", είπε.
 
Για τον Γιάννη Ζορμπά είπε ότι επειδή είναι καλοπροαίρετος πιστεύει σε αυτόν. "Αν κάποιος είχε να μου πει κάτι στο περασμένο δημοτικό συμβούλιο ήταν ο Γιάννης Ζορμπάς. Ήταν διαβασμένος, ήταν πάντα τεκμηριωμένος, είτε συμφωνούσες, είτε διαφωνούσες, είχε μια πολύ καλά τεκμηριωμένη πρόταση ή αντίθεση. Τέλος πάντων ήταν μία μονάδα που κάτι είχε να πει".

Επίσης, αναφέρθηκε στην λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου, λέγοντας ότι από τις πρώτες παρεμβάσεις που θα κάνει η παράταξή του θα αφορά τους απόντες δημοτικούς συμβούλους, ενώ έκανε λόγο και για τους "αμίλητους" δημοτικούς συμβούλους και ζήτησε να τηρηθεί ο νόμος. Στην συνέχεια είπε ότι το δημοτικό συμβούλιο πρέπει να αναβαθμιστεί και να γίνει ένα δημοτικό συμβούλιο του 2019, με σωστή και έγκυρη ενημέρωση. Πρότεινε να γίνουν δημοτικά συμβούλια στην περιφέρεια του νησιού, αλλά και να αυξηθεί η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού.
 
Τέλος, μίλησε για ζητήματα της ποιότητας ζωής, που απασχολούν καθημερινά τους κατοίκους του νησιού. 
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png