Table Talk

Εκπομπές από το studio του ραδιοφώντου του Aegina Portal

Ο κ. Δημήτρης Μούρτζης για τον αγωγό, τα απορρίμματα, τα έργα, αλλά και για τα θέματα της νέας δημοτικής περιόδου.


Τον πρώην δήμαρχο και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Δημήτρη Μούρτζη, φιλοξένησε χθες το ραδιόφωνο του Aegina Portal. Ο κύριος Μούρτζης αναφέρθηκε αρχικά στην προχθεσινή συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών, λέγοντας ότι ήταν μία συνάντηση την οποία ο ίδιος ζήτησε, καλώντας τον κ. Πατούλη και την κ. Θεοδωρακοπούλου, ώστε να ευχαριστήσουν από κοινού τον υφυπουργό Οικονομικών κ Απόστολο Βεσυρόπουλο, για την υπουργική απόφαση στην πόντιση του υποθαλάσσιου αγωγού, τόσο στον πυθμένα, όσο και στον αιγιαλό της Σαλαμίνας.

Είπε ότι ήταν μία συνάντηση "ευχαριστίας", υπογραμμίζοντας ότι εντυπωσιάστηκε από την σεμνότητα του κ. Βεσυρόπουλου. Ωστόσο, έδειξε να δυσφορεί με το γεγονός ότι ο νυν δήμαρχος κ. Γιάννης Ζορμπάς δεν ανέφερε αυτό το γεγονός και το όνομα του πρώην δημάρχου, στην ενημέρωση που έκανε για το ζήτημα του αγωγού την Τρίτη στην Οικονομική Επιτροπή.

Μένοντας στο το ίδιο θέμα, το Aegina Portal του ζήτησε να σχολιάσει τις ανακρίβειες, σε Δελτίο Τύπου που εξέδωσε η Περιφέρεια Αττικής, όπου αναφέρεται ότι: "Το έργο είναι αποτέλεσμα της εποικοδομητικής συνεργασίας της νέας Περιφερειακής Αρχής με το Υπουργείο Οικονομικών" και πως το έργο ξεκίνησε το 2011. Ο κ. Μούρτζης είπε χαμογελώντας, ότι μπορεί να αποδείξει εύκολα ότι αυτά που γράφονται δεν είναι αληθή και σημείωσε ότι το έργο ξεκίνησε με την προμελέτη επί διοίκησης Παν. Κουκούλη το 2009, συνεχίστηκε το 2011 επί Σάκη Σακκιώτη όπου έγινε η σύμβαση με την Περιφέρεια που τελικά δεν υπεγράφη, και συμπλήρωσε ότι πραγματική έναρξη του έργου είναι το 2015 οπότε και υπογράφηκε η προγραμματική ανάμεσα στον ίδιο και την κ. Ρένα Δούρου.

Στη συνέχεια είπε ότι κατά τη διάρκεια της θητείας του απέκτησε πολλές διασυνδέσεις μέσα από συνεργασίες με υπηρεσίες και υπουργεία και πρότεινε στο κύριο Ζορμπά να συνεχίσει αυτή την συνεργασία, σημειώνοντας σε αυτόν τον τομέα θα τον βοηθήσει.

Για το ζήτημα των συνεργασιών με τις άλλες παρατάξεις, είπε ότι: "Δεν ήρθε κανείς, να είμαστε ξεκάθαροι. Είμαι ο μόνος συνδυασμός, η μόνη παράταξη, που κανένας δεν με προσέγγισε" και αναφέρθηκε "στους πέντε" που κατά τη διάρκεια της θητείας του, είχαν θέσεις στην διοίκηση ή σε νομικά πρόσωπα. Είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνεργασίας μαζί τους στη διοίκηση, δεν υπήρξε κάποιο πρόβλημα, εκτός από κάποιες "εμμονές", όπως της χαρακτήρισε, καθώς ήθελαν να δείξουν ότι έχουν διαφορετική θέση σε διάφορα θέματα.

Σε άλλη ερώτηση, το Aegina Portal ανέφερε μία φράση του, που είχε πει προς τον κ. Ζορμπά στην πρώτη ειδική συνεδρίαση, ότι δηλαδή "στα καλά θα είμαστε μαζί σας, αλλά στα κακά όχι". Η ερώτηση ήταν, ποια απόφαση, της διοίκησης Ζορμπά, θα ήταν για εκείνον κακή; Η απάντηση του κ. Μούρτζη επικεντρώθηκε στο εκλογικό νόμο, όμως η ερώτηση δεν αφορούσε τον εκλογικό νόμο, αλλά ποιες αποφάσεις της παρούσας διοίκησης θα μπορούσαν να θεωρηθούν κακές από την παράταξή του.

Η ερώτηση έγινε πιο συγκεκριμένη: "Ο Γιάννης Ζορμπάς, που θα σε βρει απέναντί του;". Ο κ. Μούρτζης απάντησε ότι ο σκοπός της ομάδας του δεν είναι να κάνει μια στείρα αντιπολίτευση, αλλά να υπάρχει ένα "πάντρεμα", όπως το χαρακτήρισε, αποφάσεων. Αναφέρθηκε σε διάφορους τομείς θεμάτων όπως τεχνικά έργα, προϋπολογισμό και άλλα, όπου είπε ότι πρέπει "να ακούσει την φωνή, να ακούσει και τις εμπειρίες τόσων χρόνων που κουβαλάει ο καθένας μας γιατί αυτό θα κάνει καλό στον τόπο".

Στην επόμενη ερώτηση του ζητήθηκε να σχολιάσει Δελτίο Τύπου της Περιφέρειας, που εκδόθηκε μετά την συνάντηση των 66 δημάρχων της Αττικής για την διαχείριση των απορριμάτων. Με ποιο τρόπο δηλαδή θα προχωρήσουν οι νησιωτικοί δήμοι σε υλοποίηση δράσεων και υποδομών, καθώς αυτά πρέπει να γίνουν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα: "Δεν γίνονται αυτά με τα λόγια", είπε ο κ. Μούρτζης, "Όχι, δεν μπορούν να γίνουν", συμπλήρωσε εξηγώντας τα ζητήματα της νησιωτικότητας και τα όσα έχει αποκομίσει από την συμμετοχή του σε διάφορους αυτοδιοιηκτικούς φορείς.

Ακολούθησε μία εκτενής αναφορά σε προβλήματα που αντιμετώπισε ο ίδιος στην καθαριότητα. Σε άλλο σημείο, είπε ότι παρόλο που ο δήμαρχος της Αίγινας δεν παρακολούθησε την σύσκεψη των 66 για τα απορρίμματα, ο ίδιος ήταν εκεί χωρίς να πάρει το λόγο, σημείωσε ότι αυτά που ειπώθηκαν για την Αίγινα είναι ανεφάρμοστα, γιατί χρειάζεται μεγάλος προϋπολογισμός, που το κράτος δεν θα διαθέσει.
Στην παρατήρηση του Aegina Portal, ότι το χειρότερο που θα μπορούσε να κάνει στην Αίγινα η κεντρική διοίκηση ή η Περιφέρεια (επειδή όλα αυτά είναι δύσκολα στην υλοποίησή τους) θα ήταν η Αίγινα να παραμείνει στο καθεστώς που είναι τώρα, δηλαδή να γίνει μία εξαίρεση των νησιωτικών περιοχών, ο κύριος Μούρτζης απάντησε: "Εάν το κάνει, θα πρέπει να φύγουμε όλοι από τους δήμους", απάντησε, θέλοντας να καταδείξει το αδιέξοδο που θα έφερνε τους νησιωτικούς δήμους η έλλειψη μιας συγκεκριμένης στρατηγικής για τις νησιωτικές περιοχές.

Ακολούθησε ερώτηση για το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης του Δήμου Αίγινας, για το οποίο το Aegina Portal είχε ασκήσει κριτική, αφού κατά τη διάρκεια της διοίκησής του, δεν "πέρασε" ούτε από διαβούλευση ούτε από το δημοτικό συμβούλιο. Ο κ. Μούρτζης είπε ότι έγινε βεβιασμένα ώστε η κατάθεσή του να γίνει εντός των προθεσμιών. Ενώ για την ομάδα εργασίας με άλλους νησιωτικούς δήμους, όπως της Σαλαμίνας, του Αγκιστρίου κτλ. είπε ότι τελικά δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα.

Συνολικά, είπε ότι οι προσπάθειες που έγιναν για τα απορρίμματα εκείνη την περίοδο, ήταν μια "βεβιασμένη κίνηση" για να γίνει μία αλλαγή, που δεν απέδωσε.

"Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισες με τα απορρίμματα ποιο ήταν;" ήταν η επόμενη ερώτηση. Ο κ. Μούρτζης είπε ότι το πρώτο πρόβλημα ήταν ότι δεν υπήρχαν ισολογισμοί και δεν μπορούσε να αγοραστούν καινούργια οχήματα. Ακολούθησαν ερωτήσεις για το καλοκαίρι του 2017, την παράληψη του ΚΤΕΟ στα οχήματα καθαριότητας και την μεγάλη ταλαιπωρία του κόσμου: "Μας απαγόρευσαν να μεταφέρουμε τα απορρίμματα εκεί, που έπρεπε να τα πάμε. Για οχτώ ημέρες κάναμε διαπληκτισμούς με τα όργανα του λιμεναρχείου, εγώ προσωπικά, για να αφήσουν να μπουν να ταξιδέψουν τα απορριμματοφόρα".

Ζητώντας του ένα σχόλιο για τις προσπάθειες του κ Νίκου Πτερούδη στην καθαριότητα και στον αγώνα που γίνεται για να καθαρίσει η Σκοτεινή, είπε ότι "δεν το κάνει μόνος του", εξηγώντας ότι αναφέρεται στα 90.000 ευρώ, για τον καθαρισμό των ογκωδών (χρηματοδοτείται από την Περιφέρεια) και στην σύμβαση με τον ΕΔΣΝΑ για την μεταφορά των ογκωδών, συμπληρώνοντας ότι όλα αυτά έγιναν με δική του συνεχή πίεση.

Στην συνέχεια είπε (ως λύση στο πρόβλημα της καθαριότητας) ότι πρέπει να γίνει ενημέρωση στους πολίτες, να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να συζητήσουν. Στην παρατήρηση - ερώτηση, ότι πέρασαν πέντε χρόνια, χωρίς να αλλάξει κάτι, ότι υπήρξε ένας πολύ καλός κανονισμός καθαριότητας που ωστόσο δεν εφαρμόστηκε, άρα γιατί να αλλάξει τώρα κάτι... είπε ότι τώρα υπάρχει το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στην Φυλή.

Για τους λόγους που δεν γινόταν ανακύκλωση είπε ότι δεν υπήρχε προσωπικό, ούτε καν οδηγός, αφού για ένα διάστημα υπήρχαν μόνο δύο οδηγοί για ολόκληρο το νησί, κάτι που το χαρακτήρισε ως άθλο.
Ακολούθησε συζήτηση για ειδικότερα προβλήματα, για το "πράσινο σημείο" της Σκοτεινής και την έλλειψη της αποτύπωσής του σε μια μελέτη.

Σε άλλο σημείο είπε ότι δεν συμφωνεί καθόλου με την πολιτική του Νίκου Πτερούδη που μεταφέρει δωρεάν τα ογκωδών και τα κλαδέματα, καθώς όπως είπε υπάρχει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου γι' αυτό. Επίσης, είπε ότι θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις για την καταγγελία που έκανε στην προηγούμενη συνεδρίαση σχετικά, σχετικά με άτομο που λάμβανε χρήματα προκειμένου να μεταφέρει ογκώδη.

Αναφέρθηκε στα στέγαστρα της παραλίας, λέγοντας ότι είναι κατεδαφιστέα οριστικά και αμετάκλητα, "όχι γιατί το λέει ο Μούρτζης, αλλά ο νόμος", μίλησε για την μελέτη που είχε εκπονηθεί γι' αυτό το σκοπό ύψους 400.000 ευρώ (είπε ότι ο κ. Πατούλης στην επίσκεψή του στην Αίγινα δεσμεύθηκε ότι θα αυξήσει αυτό το ποσό). Είπε ότι έχασε τις εκλογές από αυτό το θέμα, καθώς δεν τον ψήφισε κανένας από την παραλία. "Δεν έκανα κάτι ενάντιά τους, έκανα κάτι που οπωσδήποτε έπρεπε να γίνει", συμπλήρωσε.

Τέλος, αναφέρθηκε στην περίπτωση Παναγιώτη Κουκούλη - Γιάννη Ζορμπά και σε μία συμφωνία που αθετήθηκε. Συζητήθηκαν και άλλα θέματα, σε μία συνέντευξη που διήρκεσε περισσότερο από πενήντα λεπτά.


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png