Επετειακές εκδηλώσεις για την ορκωμοσία του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα.


Ο Δήμος της Αίγινας τιμώντας την επέτειο της ορκωμοσίας του πρώτου Κυβερνήτη της Νεότερης Ελλάδας Ιωάννη Καποδίστρια, προγραμμάτισε και υλοποίησε το πρωί της Κυριακής μια σειρά εκδηλώσεων που ξεκίνησαν με δοξολογία λίγο μετά τις 10 το πρωί στο Μητροπολιτικό Ναό της Αίγινας. Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ύδρας, Σπετσών και Αιγίνης κύριος Εφραίμ Στενάκης, ο οποίος μετά το τέλος της έκανε μια σύντομη αναφορά στο μέγεθος της προσωπικότητας του Ιωάννη Καποδίστρια.

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την κατάθεση στεφάνων στην προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια:


Τη δοξολογία παρακολούθησαν ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης, ο πρώην Δήμαρχος Δήμου Κερκυραίων και δημοτικός σύμβουλός κύριος Ιωάννης Κούρκουλος, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος του δικτύου πόλεων "Καποδίστριας" κύριος Γεώργιος Τσατήρης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου κύριος Νεκτάριος Λεούσης, ο πρώην Δήμαρχος και νυν δημοτικός σύμβουλος κύριος Τρίφωνας Γκότσης, ο επιστημονικός υπεύθυνος του Δικτύου Πόλεων "Καποδίστριας" και εκπρόσωποι από το Αστυνομικό Τμήμα Αίγινας.


Μετά το τέλος της δοξολογίας οι εκπρόσωποι των τοπικών αρχών και ο κλήρος, μαζί με τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες τους, κατευθύνθηκαν προς την προτομή του Ιωάννη Καποδίστρια στην Παναγίτσα. Εκεί απέδωσε τιμές η Δημοτική Φιλαρμονική.





Ο πατέρας Νικόλαος Γαρυφάλλου έψαλε το τρισάγιο και στη συνέχεια ο Δήμαρχος της Αίγινας κύριος Παναγιώτης Κουκούλης και ο πρώην Δήμαρχος Κερκυραίων κύριος Ιωάννης Κούρκουλος κατέθεσαν στεφάνι.

Στις 11:30 ξεκίνησε στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου η εκδήλωση που περιελάμβανε επίκαιρη ομιλία του συγγραφέα κυρίου Ανδρέα Κούκου για τον Ιωάννη Καποδίστρια και συναυλία με τραγούδια Ελλήνων συνθετών. Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό του δημάρχου της Αίγινας κυρίου Παναγιώτη Κουκούλη: "Αποδίδουμε σήμερα τιμή στον μεγαλοφυή Έλληνα τον Ιωάννη Καποδίστρια, η αφορμή είναι τα 182 χρόνια από την άφιξη του στην Αίγινα και την ορκωμοσία του στη Μητρόπολη όπου πριν από λίγο εκκλησιαστήκαμε. Ο Ιωάννης Καποδίστριας ήταν μία προσωπικότητα με δράση πολυσχιδή και πολύπλευρη.


Η αναφορά που κάνουν οι σύγχρονοι μελετητές σε αυτή την πολυσχιδή και πολύπλευρη δράση, όπως έχει κάνει στο παρελθόν ο κύριος Ανδρέας Κούκος ο οποίος είναι και σήμερα μαζί μας και θα κάνει πάλι αναφορά στον Ιωάννη Καποδίστρια πιστεύω με την ίδια επιτυχία. Η αναφορά στη δράση του Ιωάννη Καποδίστρια μας προκαλεί πάντα θαυμασμό και έκπληξη. Είναι γεγονός ότι η παρακαταθήκη που άφησε στους Έλληνες ο Ιωάννης Καποδίστριας είναι πλούσια και ανεκτίμητη, σπουδαία είναι και η κληρονομία που άφησε εδώ στον τόπο μας στην Αίγινα, στο τόπο που γεννήθηκε, κυριολεκτικά δημιουργήθηκε το Ελληνικό Κράτος. Αυτή την κληρονομιά προσπαθούμε να την αναδείξουμε, να την αξιοποιήσουμε να την διασώσουμε. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας έγιναν τα τρία τελευταία χρόνια τρία συνέδρια τα οποία είχαν εξαιρετική απήχηση και επιτυχία. Δραστηριοποιήθηκε το Δίκτυο Πόλεων που φέρει την ονομασία του Ιωάννη Καποδίστρια".

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε τις ομιλίες των κυρίων Κουκούλη και Κούρκουλου:


Ο κύριος Κουκούλης βρήκε την ευκαιρία να κάνει και αναφορά στο ζήτημα των Καποδιστριακών κτηρίων λέγοντας ότι: "Είναι βέβαια κρίμα ότι στο θετικό αυτό απολογισμό δεν μπορούμε να συμπεριλάβουμε ούτε και φέτος την αποκατάσταση των Καποδιστριακών Κτηρίων. Το λέω αυτό και με αυτοκριτική διάθεση, γιατί παρά τις πολλές προσπάθειες που καταβάλαμε και συνεχίζουμε να καταβάλουμε, σε ένα περιβάλλον που οι συγκυρίες δεν είναι ιδιαίτερα ευνοϊκές".

Στο video που ακολουθεί μπορείτε να δείτε την ομιλία του κυρίου Ανδρέα Κούκου:


Ακολούθησε ο σύντομος χαιρετισμός του πρώην Δημάρχου Κερκυραίων κυρίου Ιωάννου Κούρκουλου μετά το τέλος της οποίας ξεκίνησε η επίκαιρη ομιλία του συγγραφέα κυρίου Ανδρέα Κούκου. Ο κύριος Κούκος χαρακτήρισε την ομιλία του επίκαιρη και τόνισε ότι θέλει να αποφύγει την παρουσίαση βιογραφικών στοιχείων του Καποδίστρια και όπως είπε "θα ήθελα να απαντήσω στα μεγάλα κατηγορώ κατά του κυβερνήτη". Και ο κύριος Κούκος συνέχισε: "Από που να ξεκινήσω, από την τελευταία πράγματι αντιιστορική σειρά του ΣΚΑΙ για τους εκατό σπουδαιότερους Έλληνες όταν ένας δημοσιογράφος είπε ότι ο Καποδίστριας έκανε βόλτες στους δρόμους της Αίγινας και του Ναυπλίου και δεν ήξερε να διαβάζει τα Ελληνικά ονόματα των δρόμων. Έλεος. Η την ενόχληση γνωστού πανεπιστημιακού που μίλησε πέρυσι στην Αίγινα και ο οποίος απόρησε γιατί ο Καποδίστριας βρέθηκε στην πρώτη δεκάδα στον Μέγα Αλέξανδρο, το Σωκράτη, τον Πλάτωνα και τον Αριστοτέλη".


Μετά το τέλος της ομιλίας του ο κύρος Κούκος δέχθηκε ερωτήσεις από το κοινό, ενώ οι επετειακές εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια έκλεισαν με την ερμηνεία έργων των: Χατζιδάκι, Θεοδωράκη, Καλδάρα από τους Σίμο Κεχαγιά, Γιάννη Κάσση και Αρετή Πηγιαδίτη. Μουσικά αποσπάσματα στο video που ακολουθεί:

https://aeginaportaltv.com/videos/daily/10/01/30/kapodistrias0001.mp4'); so.addVariable('frontcolor','ffffff'); so.addVariable('lightcolor','cc9900'); so.addVariable('skin','https://www.aeginaportal.gr/player/nacht/nacht.swf'); so.addVariable('logo','https://www.aeginaportal.gr/player/logo.png'); so.addVariable('controlbar','over'); so.write('koukospp5');


Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png