Από τον καμβά στις σελίδες ενός βιβλίου. Το ιστορικό λεύκωμα για την Παλιαχώρα από την Ξένη Πετρίτου Τριανταφύλλου. .

Πέντε χρόνια δουλειάς χρειάστηκαν για να υλοποιηθεί το ιστορικό λεύκωμα της ζωγράφου Ξένης Πετρίτου - Τριανταφύλλου με τίτλο "Παλιαχώρα. Μεσαιωνική Καστροπολιτεία της Αίγινας". Δεν είναι η πρώτη φορά που η Αιγινήτισσα ζωγράφος καταπιάνεται με το μνημειακό λόφο του νησιού. Το 2007 παρουσιάζει  σε ατομική έκθεση έργα της με θέμα: ‘Παλιαχώρα, η Μεσαιωνική Καστροπολιτεία της Αίγινας’, που την καθιερώνει ως ζωγράφο με εξαιρετικό ταλέντο. Έργα αυτής της σειράς έχουν χρησιμοποιηθεί και ως σκηνικά από το Θέατρο Τέχνης της Μόσχας και της Αγίας Πετρούπολης. Το βιβλίο για τα εκκλησάκια της Παλιαχώρας ήταν ένα δημιουργικό οδοιπορικό όπως εξηγεί η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι μέσα στη σελίδες του δεν περιέχεται μόνο η ιστορία του μέρους, αλλά και η ομορφιά του τοπίου.


Εμφανώς ικανοποιημένη από την ανταπόκριση του κόσμου, που γέμισε κάθε γωνιά του προαυλίου στο Πνευματικό Κέντρο Κυψέλης, όπου και έγινε η παρουσίαση του λευκώματος, η κυρία Ξένη Πετρίτου - Τριανταφύλλου είπε: "Αισθάνομαι πραγματικά πολύ τυχερή που γεννήθηκα και ζω σε αυτό το ευλογημένο νησί με τα μοναδικά μνημεία που η ιστορία τους είναι τόσο μεγάλη που χάνεται στα πέρατα του χρόνου. Μια ιστορία που φυσικά μας κάνει όλους υπερήφανους, αλλά συγχρόνως μας καθιστά υπεύθυνους όχι μόνο να τη διαφυλάξουμε, αλλά και να την μεταλαμπαδεύσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αυτός είναι και ο λόγος που με έσπρωξε να δουλέψω πάνω σε αυτό το βιβλίο. Πρώτα από όλα ήταν μία ανάγκη να προσεγγίσω και να γνωρίσω την ιστορία της Παλιαχώρας. Γνωρίζοντας πόσο μεγάλη είναι η ευθύνη ενός τέτοιου εγχειρήματος και με τον ανάλογο σεβασμό που του αρμόζει σας παρουσιάζω το λεύκωμα της Παλιαχώρας".

Την παρουσίαση του βιβλίου έκανε ο πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Κυψέλης κύριος Γιώργος Μπήτρος, ενώ ακολούθησε ομιλία με θέμα "Παρατηρήσεις στη ζωγραφική της Παλιαχώρας" από τον έφορο βυζαντινών αρχαιοτήτων κύριο Πέννα.
Το σύνολο του περιεχομένου του Aegina Portal είναι πρωτότυπο, αποτέλεσμα δημοσιογραφικής έρευνας και προστατεύεται από τους νόμους περί πνευματικών δικαιωμάτων.
Απαγορεύεται η αντιγραφή ολόκληρου ή μέρους αυτού χωρίς προηγούμενη γραπτή άδεια.

Tune in Apps

Ακούστε το Aegina Portal Talk Radio από το λογαριασμό μας στο Tunein

Aegina Portal Talk Radio

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε έναν εξωτερικό player:


iTunes.png vlc.png winamp.png wmp.png




Ακολουθήστε το Aegina Portal στο Google News

google-news.png